Lin som naturmaterial - Art for animals

Lin som naturmaterial

Lin som naturmaterial

Ett av våra kärnord hos Art for Animals är hållbarhet, det vill vi ska genomsyra alla led från skiss till färdig produkt. Därav har vi valt att använda oss av materialet lin. Efter att ha letat efter en bra leverantör i Sverige, valde vi i slutändan att importera från Litauen. Vilket vi är väldigt nöjda med. För att återkomma till hållbarhet, väljer vi att kompensera genom att årligen donera en del av försäljningen till Litauens SOS Animal Lithua.

 

Vad är det för skillnad på lin och linne?
Linne är tyget som vävs av trådar som tillverkats av växtfibrer från växten lin. Så det ena är råvaran och det andra är produkten som man tillverkar av råvaran.

Vilka egenskaper har linne?
Egenskaperna är många! De blir bara bättre med åren, kan tvättas i maskin. Lin passar bra till textilier som slits, likt kökshanddukar och har även en bra uppsugningsförmåga. Linne står även emot angrepp av olika kryp.

Hur ska man tvätta linne?
Linne går utmärkt att tvätta i både 40° och 60°. Undvik gradantal över, dels för miljön men även för linnets skull. För att hålla över tid skall torktumling undvikas så gott det går.

Är lin miljövänligt?
Om man jämför med bomull som är en av de vanligaste växtfiber som används idag, så är linet överlägset bättre. Dels kortare transporter då det kan odlas längre norrut. Lin kräver även mycket mindre vatten och gödning att växa i, till skillnad mot bomull. Då lin är motståndskraftigt mot olika kryp och sjukdomar behövs heller inte lika mycket bekämpningsmedel.
Bra för både oss och miljön!

Lämna en kommentar

Alla kommenterar kollas innan publicering