Fira en mysig och säker jul med din hund

Fira en mysig och säker jul med din hund

Snart är Julen här och vi samlas för att njuta av tiden tillsammans. Vi delar julklappar, äter tillsammans och umgås. Men med detta kommer även delar som kan innebära en hel del faror för ditt djur - Mat, godis, växter, pynt och ljus etc. December är den tid på året som veterinären får flest samtal från oroliga djurägare.


Hur kan du som djurägare göra julen så härlig och riskfri som möjligt? Vi har  sammanställt en del information du behöver för att kunna fira jul i lugn och ro.

 

Vanliga förgiftningar under julen

Julmat

Julmat har ofta ett högt fett och/eller saltinnehåll, och är sällan lämplig för hunden. Om hunden får matrester som är väldigt feta och salta finns det risk för magproblem med kräkning och diarré. Hundar riskerar att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat.

Mycket av julens mat innehåller dessutom lök, vilket kan leda till problem med tex blodbrist för hunden. Undvik också att ge ben från matrester till hunden - i värsta fall kan det orsaka en knäckt tand, förstoppning eller till och med livshotande skador i tarmen.

Choklad

De flesta av oss är väl medvetna om att choklad kan ställa till stora problem för hundar. Choklad ger bland annat risk för magproblem, salivering, hjärtklappning och i värsta fall hjärtproblem, koma, kramper och död som följd. Om man är osäker på mängden choklad som hunden fått i sig är det alltid klokt att kontakta veterinär för akut rådgivning.

Växter

Visste du att amaryllis, hyacint, julros och julstjärna är några av de växter/blommor som kan orsaka förgiftningar?
Om man märker att hunden är väldigt intresserad av en viss växt kan det vara klokt att ta bort växten.

Jäsande degar, vindruvor och nötter

Jäsande degar, russin och vindruvor kan orsaka förgiftning. Nötter kan i värsta fall orsaka stopp i tarmen om djuret sväljer dem. Macadamianötter kan orsaka förgiftning med symptom som darrningar, kräkningar, diarré och svaghet.

 

Är saffran farligt för hundar?

Saffran

Senaste forskningen pekar mot att saffran inte är så giftigt i de små mängder man använder vid tex bakning eller matlagning. Om hunden får i sig stora mängder av kryddan kan den bli förgiftad och få kräkning, diarré och i värsta fall förändringar i centrala nervsystemet. Det är dock ovanligt att man har så stora mängder saffran hemma, och förgiftningar av saffran är ovanligt.

Var dock uppmärksam på att hunden istället kan bli förgiftad av russin och/eller vetedeg om den äter saffransbullar eller själva degen.

 

Kan hundar äta pepparkakor?

Pepparkakor

Enstaka pepparkakor innebär inte någon fara för vår pälskling liten som stor, men är inte direkt nyttigt. Om en hund äter många pepparkakor samtidigt eller intar pepparkaksdeg, finns det bland annat risk för symtom från mage/tarm t ex diarré eller i värsta fall magsäcksöverfyllnad.

Intag av större mängder bikarbonat, eller upprepade intag av kryddor som kanel och nejlika kan också vara giftigt.

Lämna en kommentar

Alla kommenterar kollas innan publicering