Aktiveringstips hund - höst
Aktivera din hund
Vad är aktivering och vad innefattar det? Promenader är aktivitet, leka men också att få mat. Hundar som får för litet stimulans för hjärnan hittar gärna på egna aktiviteter som söndertuggade möbler, skor och annat som hunden kan komma över. Inte alltid så uppskattat av matte och husse. Hundar som inte får sina behov tillgodosedda kan lätt bli stressade och eller skälliga. Gör därför något tillsammans med din hund, det blir roligare och ni lär känna varann på ett djupare plan. Samarbete är A & O!
1. Gömma godis - inne & ute
Är det första gången är det en bra övning att börja med är att gömma godis inomhus. Göm ett stort antal godbitar i ett rum, säg exempelvis ”sök” eller ”leta” till hunden och hjälp den till en början att hitta godisarna. När hunden börjar förstå kommer med glädje fortsätta leta på eget bevåg. Nästa steg är att minska antalet godisar (eller leksaker), kanske gömma dem i soffan, under någon handduk på golvet, i hundens bädd etc. Detta gör att din hund får leta lite noggrannare och använda nosen till fullo. När ni börjar få in förståelsen så kan ni ta nästa steg och gömma godis ute, här blir det lite mer utmaning med både miljö och andra lukter. Glöm inte att berömma din pälskling när han eller hon hittar!
Vänd några muggar upp och ner och ställ på golvet. Ta en godis och lägg under en av dem, rotera dem och placera dem sedan på rad. Låt sedan hunden "gissa" under vilken godisen ligger. Kanske buffar din hund med nosen eller lägger tassen på. En rolig lek ni kan laborera med.
2. Sök efter kantareller
När din hund vet vad leta eller sök innebär kan nästa steg i sök-övningarna vara att leta kantareller. Leta först upp eller köp några kantareller och visa för hunden. Sedan gör du samma sak som när ni letade efter godis. Det går bra att börja inne till en början innan man går ut i skogen. Detta är en rolig övning som ni tillsammans kan använda när ni är ute och går i skogen. En stor hjälp för dig att ha med dig din kompis och dens känsliga nos vid svampletandet.
3. Aktiveringsspel
Det finns hur mycket roliga pussel- och aktivitetsspel till hundar som helst på marknaden. Oftast är de märkta med olika svårighetsgrader. Dessa spel kan ibland kosta en peng och man kanske inte har möjlighet att lägga pengar på det. Då kan vi tipsa om lite egna varianter man kan göra hemma med diverse saker.
3.1 Toalettrullar
Ta en tom plastbytta eller liknande, fyll denna sedan med stående toarullar. Lägg godis eller matkulor i så många "hål" du vill. Låt sedan din hund försöka få tag i dem, antingen genom att lyfta upp toarullarna eller buffa med nosen. En enkel men rolig övning för hunden en ruskig höstdag.
3.2 Badhandduk eller liknande
Ta en handduk eller annat tygstycke du inte är så rädd om. Lägg ut den plant å göm lite godisar medan du rullar handduken. Vill man ha en större utmaning kan man även göra en knut på handduken. Detta kommer din hund få jobba med ett tag för att få ut alla godisar.
4. Balans- och styrketräning
Använd hösten och vintern till att stärka hundens kropp och knopp. Det finns massor av saker hemma, inomhus som utomhus som du enkelt kan använda för att bygga styrka och kroppskännedom.
inomhus
För att stärka och träna alla små stabiliseringsmuskler och ligament är en luftmadrass perfekt att använda. Ju mjukare madrassen är desto svårare träning blir det, än en madrass med mer luft i. Låt hunden stå stilla och balansera.
Du kan även ta en kudde eller liknande och lägga på golvet (lägg något under så att den inte glider iväg). Hunden ska stå med framtassarna på kudden och bakbenen kvar på golvet. Hunden ska sedan sätta sig och ställa sig upp om vart annat med framtassarna kvar på kudden.
utomhus
Bor ni på landet finns det både träd, stockar och stenar i skogen att använda sig av, bor ni i stan kan en park erbjuda mycket. Låt hunden hoppa upp mot ett träd med baktassarna på marken. Försök sedan att med en godisbit gå runt trädet med framtassarna upp mot trädet och baktassarna kvar i marken. Va noga med att underlaget är någorlunda jämt. Hoppa upp på stenar som är passande i storlek för just din hund och låt dem stå kvar en liten stund och behålla balansen.
Stockar är utmärkta att gå balans på, sätta framtassarna på, hoppa över eller varför inte krypa under om avståndet mellan mark och stock tillåter.